1. Európa játékok Baku 2015. 06. 22-29. (Azerbajdzsán) Napló 1. 2015.06.23.

Ma délelőtt nem volt tervezett programunk, de mégis korán keltem. Rövid sétát tettem a faluban, hogy ismerkedjek a körülményekkel. A szervezők a sportolókat és a kísérő személyzetet a "falun" belül helyezték el. Minden épület 13 emelet magas és van olyan blokk, ahol több ország versenyzői is tartózkodnak az esemény alatt. A Magyar csapat egy épületben lett elszállásolva az Izraeli sportolókkal. A mi szobáink a kilencedik emeletig, az Izraeli csapaté a 10-13-ig lett meghatározva, külön lift használattal. Emeletenként négy lakás található 4-5 különálló szobákkal.

Délután a pályára mentünk. Pályabejárás és edzés szerepelt a programban. A falutól kb. 50 km-re található létesítményhez buszok szállítják a sportolókat. Rendőri felvezetéssel mentünk át a városon, melynek élete olyan törökös. A város minden épületén és a környezeten is érződik, hogy pénzben nincs hiány.

Ahogy viszont a külvárosba értünk, majd közeledtünk a Kaszpi-tengerhez egyre jobban tapasztalható a szegénység.

Csak a játékok kedvéért épült fel egy új, 68 ezres stadion, valamint egy-egy nemzetközi színvonalú uszoda, tornacsarnok, BMX-pálya és lőtér. Állítólag Ilham Alijev azeri elnök nem sajnált 10 milliárd dollárt elkölteni az ország első igazán nagy sporteseményére. De látszik is, hogy nem garasoskodtak.

A BMX pálya helyszíne viszont nem volt valami jól átgondolva, az biztos. Nagyon erős oldal-szembe szél fújt a tenger felöl és az edzés alatt valójában nem is lehetett gyakorolni megfelelő módon. Beszélgettem a BMX létesítmény vezetőjével, aki egyébként görög és csak az esemény ideje alatt van itt. Elmondása szerint mindig ilyen erősen fúj itt a szél.

A pálya egyébként nem rossz. SX és hagyományos rajtdombbal rendelkezik, viszont a talaja emlékeztet a nanjingi pályára. Teniszsalak szerű keverék, mely megfelelő lehet, ha elegendő csapadékot kap. Nem volt a helyén még minden, de a hivatalos programok idejére, bízom benne, hogy minden rendben lesz.