1. Európa játékok Baku 2015. 06. 22-29. (Azerbajdzsán) Napló 2. 2015.06.24.

Nagyon meleg volt tegnap és mára 37 fokot jeleztek az időjósok. Már reggel érezhető volt, hogy kibírhatatlan lesz a hőség. Június eleje óta követem folyamatosan az itteni időjárás jelentést és nem jeleztek előre esőt egész hónapra. Talán jobb is, mert elviselhetetlen lenne a hőmérséklet, ha magasabb lenne a páratartalom. 9 óra után mentünk reggelizni, majd metróval az óvárosba, ahol tettünk egy rövid 2 órás sétát. Az épületek építészeti stílusán és az egész életvitelen (ami a belvárost illeti) érzékelhető a mérhetetlen gazdagság.  

Amint viszont elhagyjuk a belvárosi részt egyre sivárabb a táj. Koppár sziklás hegyoldalak, mindenütt, a tenger közelében és tengerben olajfúrótornyok megszámlálhatatlan sokasága. Sétánk során betértünk egy helyi kisboltba és az utcáról nyíló lejáron keresztül egy alagsorban lévő pékségbe, ahol több féle lepényt sütöttek. 1 manat-ba kerül egy kisebb fajta lepény, 1.10-be a helyi sör. A helyi pénz nagyjából egy euró, szóval nem olcsó itt az élet, ugyan a gázolaj 0.60-ba kerül, ami viszont nem rossz ár.

A Magyar csapat rendelkezésére állt egy csapat autó és Bujáki Bencével úgy döntöttünk, hogy kocsival megyünk a helyszínre. Az autó átvétele nem jelentett gondot, viszont amikor navigációs rendszert kértem, kisebbfajta pánik keletkezett az átadó irodában. Végül is sikerült egy GPS szerezni, de nem találtunk rajta olyan karaktereket, mellyel a koordinátákat be lehetett volna írni. Felajánlották, hogy adnak egy gépkocsivezetőt, de nem kértük. Végül egy másik autót kísérve amely, csak ami kedvünkért jött a BMX pálya helyszínére, megérkeztünk, több mint 1 órai kocsikázás után. A beléptető rendszernél tűzszerészek átvizsgálták az egész autót, csomagostól, GPS dobozostól együtt. Közel 40 percbe telet ez az akció. Nem voltam valami boldog, ami azt illeti.

Holnap biztos, hogy busszal megyünk.

A pálya semmit sem változott tegnap óta, viszont nem fújt a szél, de 37 fokot mutatott a hőmérő. Időben kezdődtek az edzések. Bujáki a gyakorlás első részében kapott egy defektet és beleakadt a harmadik egyenes első akadályába. Ráesett a ball vállára és nehezen tudta emelni a kezét. Tulajdonképpen az utolsó szakaszt kivéve mindent megpróbált teljesíteni.

A rendkívüli hőségben nagyon elfáradtunk mindketten és a vissza út sem volt egyszerű (1.5 óra), de legalább láttuk Baku azon részeit, melyet a buszról nem lehetett volna.

A faluba visszatérve első utunk az orvoshoz vezetett. Megvizsgálták Bujáki kezét és holnap reggel 7 órakor a helyi korház röntgen osztályán kezdünk. Beszereztem néhány magyar kitűző jelvényt, melynek átadásával a betegfelvételen jelentősen meg lehet rövidíteni a várakozási időt.

Minden rendben lesz, úgy gondolom.