2017-ben is ismételten szerepel a programban a BMX iskolai kerékpár oktatás (képek egy veszprémi iskola foglakozásáról)

Általános célok

 

A kerékpározás, mint a felnőtt lakosság körében az egyik legnépszerűbb és az Európai Unióban kiemelten kezelt szabadidő-eltöltési mód minél szélesebb körben történő megismertetése és megszerettetése a gyermekekkel, egész életen át úgy egyedül, mint csoportosan űzhető, egészséges, környezetkímélő, szabadidős-, verseny- és közlekedési mozgásforma.

Magas színvonalú utánpótlás-neveléssel a nemzetközi eredményesség feltételeinek megteremtése a magyar kerékpársport összes szakága számára.

A tantárgy tanításának elvei és célkitűzései:

A testkultúra hagyományos test-, szellem- és jellemformáló értékeinek átadása mellett, kialakítani a fiatalokban az igényt a teljesítmény folyamatos, céltudatos növelésére. A sokoldalú fejlesztéssel megakadályozni a személyiség egyoldalú erőltetésből fakadó eltorzulását.

Célok a testnevelés- és sport műveltségterület célrendszerén felül:

 

  • A kerékpársport szakágainak megismertetése, megszerettetése és mozgásanyagainak ismeret, jártasság, készség, majd a szakágra illetve versenyszámra specializálódás után képesség szinten történő begyakoroltatása.

 

  • A fiatalok technikai eszközök iránti érdeklődésének összekapcsolása a szabad levegőn, természetben végezhető, a szív-vérkeringési és légző rendszert, az anyagcserét, valamint a mozgatórendszert optimálisan fejlesztő testmozgással.

 

  • A túlsúlyos, mozgásszervi panaszokkal küszködő, a futástól és a sportmozgásoktól általában idegenkedő gyermekek bevonása, rendszeres testmozgásra szoktatása a kerékpár által nyújtott előnyöket felhasználva (súlypont alátámasztva, az ellenállás könnyítése az áttétel szabályozásával), a kerékpározás extrém szakágainak vonzerejét felhasználva (BMX, MTB különböző irányzatai).

 

  • Az oktatás megkezdésekor minden résztvevőt regisztrálni kell. A tervezett terminusuk végén az oktatásban résztvevő tehetséges fiatalok számára versenyzői igazolványokat kell váltani. A versenyzői igazolvány váltásával kapcsolatos költségeket a programban támogatott sportegyesületeknek vállalnia kell. Ez által az igazolt versenyzők száma is növekedni fog.