28 UCI pont a Klatovyban rendezett Nemzetközi BMX cross versenyen.

Nemzetközi C1 UCI pontszerző BMX cross verseny Klatovy (Csehország) 2015.09.19.Tavaly Szoboszlai Patrikkal mielőtt a berlini világkupára mentünk két napot gyakoroltunk, Klatovyban, Csehország egyik legrégebbi pályáján. A Magyar válogatottal már számtalanszor jártunk ezen a helyen és alapvetően, ami a pályát illeti nincsenek jó emlékeink. Folyamatosan átépítik, de nem sikerül egy ritmusos jó pályát "összehozni" 2014-ben 8 méteres rajtdomb épült és az első szakasz végén lévő kanyar nem igazán fordította rá a versenyzőket a pro szekcióra, gyakorlatilag használhatatlan volt. Ebben az évben is jelentős átalakításon esett át a pálya, de sajnos most sem sikerült jól. Karel Marak, aki a Klatovy BMX club mindenese, nagyon régi barátom, több mint 30 éve dolgozik a BMX sportban, de érzékelhetően a pályaépítéshez nem ért. Ezt bizonyítja az is, hogy a mostani pálya átépítés nagyon rosszra sikeredett, jól lehet, Karel elmondása szerint nagyon sok pénzbe került.

Két elite versenyző: Szoboszlai Patrik és Vincze Gergely képviselte a Magyar BMX sportot ezen a versenyen. Pénteken délután a verseny előtti hivatalos edzésen az elite és junior versenyzők már jelezték, hogy nem szívesen használnák az sx rajtdombot és pro szekciót. Karel nem volt boldog és valahol a lelkem mélyén megértettem Őt, hiszen Én sem szeretem, amikor egy versenyző kritizálja az adott pályát, de ebben az esetben igazat kellett adnom nekik. Az első és második szakasz használhatatlan volt és veszélyes.

Szombat reggel egy közös versenyzői megbeszélés keretében döntés született, hogy a "kis" rajtdombról indul a verseny és nem használhatatták a pro szekció.

Szoboszlai és Vincze külön futamba került. Vincze Gergely 6., 4., 3-mal a döntőbe került.

Szoboszlai Patriknak nem ment igazán, a rajtokat rendre "lekéste"és szinte utolsónak tekert az első szakaszon. Nem sikerült a döntőbe kerülnie.

A döntő előtti bemelegítés során Vinczével beszélgettünk az esélyekről, hiszen nagyon fontos pontszerzési lehetőség előtt álltunk. Gergő a nyolcas pályáról való indulást tervezte, abban reménykedtünk, hogy a Csehek versenyzője Stepan Tumpach, aki a hetes pályáról indul, szokásához híven "bedönti" majd a mezőny felét az első kanyarban. A terv valamennyire bejött és szerencsére Gergő nem került bele a bukásba.

Négy Dán, két Cseh, egy Magyar, egy Német elite versenyző állt a rajtgép mögött. A Cseh Jan Svub rajtolt a legjobban, szorosan mögötte két Dán versenyző, majd a hatodik helyen Vincze. Szerencsére a célig a sorend nem változott.

28 UCI ponttal gyarapítottuk Magyarország ranglista pontjait és így már egészen biztos, hogy 2015. évi kolumbiai világbajnokságon indulhat Magyar versenyző. 

Erdmények: