Sportágvezetői értekezlet

Az utolsó sportágvezetői értekezletre került sor kedd délelőtt a Magyar Olimpiai Bizottság tárgyalótermében, melynek egyik legfontosabb részeként az egyes sportágak képviselői aláírták a nevezéseket, továbbá átvették az olimpikonok, edzők és további kísérők akkreditációs kártyáit.

Molnár Zoltán csapatvezető – aki a csapatiroda munkatársaival már jövő hétfőn útnak indul, hogy minden elő legyen készítve az első sportolók érkezésére – további hasznos információkat is megosztott a jelenlévőkkel. Többek között beszámolt arról, hogy megfelelő kommunikációs lehetőségeket biztosítanak az olimpiai faluban: az internetes csatlakozás valamennyi sportoló számára elérhető lesz a közös helyiségekben (aki nem visz magával laptopot, annak a kihelyezett terminálokon lesz lehetősége „netezésre), a csapatvezetők pedig a T-Mobile és a Samsung jóvoltából kapnak egy-egy telefont, amelyhez a MOB kínai telefonkártyát vásárol.

A csapatvezető külön felhívta a figyelmet arra, hogy az olimpia idején speciális doppingszabályzat van érvényben – erről még Athén idején sem tudott néhány kvalifikált szakember. Nagy Zsigmond csapatvezető-helyettes mindezt azzal egészítette ki, hogy az egyik legfontosabb rendelkezés szerint aki július 1. után követ el doppingvétséget, az a londoni játékokon sem vehet részt. Július 27-től pedig Magyarországon nem a MACS, hanem a WADA ideküldött illetékesei végzik a szúrópróba-szerű mintavételeket. Olimpikonjaink mindenesetre a szombati, tatai csapatgyűlésen egy pen-drive-on (számítógépbe illeszthető kis adathordozós eszköz) megkapják valamennyi szabályzatot, ismertetőt, amit a MOB az elmúlt négyéves ciklusban készített (mi több, még a sportsérülésekre vonatkozó jótanácsok gyűjteményét is).

Molnár Zoltán elmondta még, hogy az elmúlt időszakban a NOB korlátozta az adidas cég szerelésén látható márkajelzések méreteit – az olimpikonoknak most kiosztott sportruházat már az új szabályzat szerint készült, ezért a korábbi eseményeken kapott darabokat nem ajánlatos kivinni Pekingbe. Nagy Zsigmond emellett kijelentette, egyéb, nem MOB-szponzorok által készített ruhadarabokat (szponzortrikók) sem ajánlatos viselni, különösen nem a tévéinterjúk során – ez ugyanis sérti a sportolói szerződést, egyszersmind a MOB-partnerek esetleges érdekeit is (nem utolsósorban az Olimpiai Charta rendelkezéseit is). Az igazgató külön kérte, hogy a sportágvezetők tudatosítsák a versenyzőkben a NOB által kibocsátott, az internetes naplóírásra (blog) vonatkozó szabályokat, nehogy valakinek külön értesítés nélkül érvénytelenítsék az akkreditációját.

Végül Babati Lajos szervezői igazgató tartott tájékoztatót a szombati ünnepélyes csapatgyűlés részleteiről – 11-kor kezdődik az esemény a tatai edzőtáborban, a hagyományoknak megfelelően –, továbbá arról, hogy a héten zajlik a sportfelszerelések és formaruhák átadása. Igaz, több versenyző is akad, aki még méretvételen sem járt, pedig már a legyártott ruhák felpróbálásán is túl kellene lenni, Babati Lajos ezért nyomatékosan kérte, hogy valamennyi olimpikon menjen el a Syma-csarnokba. Az igazgató azt is elmondta, hogy a sportolók esetében a MOB jóvoltából lesz némi „ráerősítés” a repülőjáraton a felszolgált ételek mennyiségére, viszont a hagyományokhoz híven az olimpikonoknak nem szolgálnak ki alkoholt.