UCI C1 pontszerző verseny Szaranszk (Oroszország) Napló 1.

2015. 10. 16. Péntek. A Nemzetközi Szövetség ajánlása és kinevezése okán utaztam Szaranszkba egy nemzetközi versenyre, mint a rendezvény főbírója. Augusztusban szintén egy nemzetközi versenyen már voltam Oroszországban (Omszkban) és megtapasztaltam azt a fejlődést, mely az orosz BMX spotágat illeti. Az orosz eliete versenyzők nem ismeretlenek számomra de a nagy ívű fejlődésüket a UCI edzőközpontjában töltött több hónapos (az Orosz Kerékpáros Szövetség által finanszírozott) tartózkodásuknak véltem. Most itt Szaranszkban rádöbbentem, hogy ez csak egy szelete annak a hatalmas munkának, melyet az orosz BMX szakág végez és kitűnő utánpótlás munka folyik.

Ennek a munkának meg természetesen a Mordoviai köztársaság vezetésének, pénzügyi segítségének köszönhetően, évekkel ezelőtt építettek egy csarnokot, mely csak és kizárólag a BMX kerékpározás fejlesztését tűzte ki célul.

Ma az edzés előtt Vitalijjal a létesítmény vezetőjével körbe jártuk az egész létesítményt és megvallom őszintén nagyon irigykedtem a lehetőségeket illetően. Természetesen a BMX pálya az egész csarnok központi helye. A 290 méter hosszú, három kanyart magába foglaló, teniszsalakkal és minden versenyzőnek elkülönített pro startgéppel felszerelt pálya egészen elképesztő. Az mellet, hogy nagyon szépen kivitelezett, egyszerűen mondva, használható, és nem csak edzésekre, hanem versenyekre is. Tökéletes kanyarok, ritmusos akadályok és a mai kornak megfelelően kialakított egyéb szükséges eszközök.

A csarnok egyik oldalában a földszinten orvosi rendelő, kerékpárszerviz, nemeknek elkülönített öltőzök, konditerem, hatalmas kerékpártároló található. Az emeleten vannak az irodák és a konferencia termek, két nagyobb szoba, melyben emeletes ágyak találhatóak, hogy aki esetleg későig marad, aludhat is a helyszínen.

Több iskolával van kapcsolata a csarnok vezetésének és hasonlóan a Mi iskolai kerékpáros oktatási programunkhoz, BMX képzés folyik itt is csak a körülmények másak.