MOB egyeztető ülésen a kerékpárosok

Meglehetősen népes csapat vonult fel a kerékpárosok olimpiai konzultációján, minthogy az ernyőszervezet megannyi szakágat tömörít – az azonban igen hamar kiderült, hogy a nagycsaládos „felállás“ nem igazán eszményi, továbbra is rengeteg a torzsalkodás, tízezer forintokon vitatkoznak órákon át, miközben egyes szakágak az áldatlan állapotok miatt például nem tudnak nullás igazolást bemutatni, és ezért rendre elbuknak különféle pályázatokon.

Amiben egyetértés mutatkozik: a deklaráltan utánpótlás-nevelő klubok bevonásával lényegi változást kívánnak elérni a sportágon belül, ráadásul a különféle műfajok remekül kiegészítik egymást: mindegy, hogy egy fiatal mountain bike-on kezd, majd átül BMX-re, aztán kipróbálja a pályakerékpárt, vagy országúti tekerést, „fő, hogy guruljon“ – hangzott el a beszámolón.

Erre nyilván lehet alapozni, hiszen a kerékpározás maga óriási népszerűségnek örvend Magyarországon is. Hogy ebből olimpiai szinten mit profitálhatunk, az persze jóval összetettebb kérdés. A pénzszűke itt is mindenre rányomja a bélyegét: az országútiak például rendszeresen elindulnak Európa-kupa-futamokon, ám csak akkor van autós kísérő, tartalék-kerékpár, netán táplálék-kiegészítő, ha az adott versenyző klubja mindezt biztosítja – szövetségi szinten erre nincs keret. Itt a legmagasabban jegyzett 10 versenyző eredménye alapján rangsorolják a nemzeteket, ez alapján dől el a kvalifikáció az adott év világversenyére – az mindenesetre már látható, könnyebb lesz az olimpiára kijutni, mint a világbajnokságra (különösen, hogy Bodrogi László immáron francia színekben teker).

A BMX-szakág képviselői még mindig hálásak a MOB-nak, hogy a pekingi játékokon a „25. órában is“ megkapott a sportág minden segítséget, és az utolsó pillanatban zöld jelzést kapott Hódi Anikó végül is elindulhatott az olimpián. Terveik szerint ezzel nem akarnának ennyi ideig „várni“ a londoni játékok előtt, ám náluk 2.5 milliós tételek is gondot okoznak: emiatt kellett lemondaniuk a soproni Eb-futamot, pedig a hazai pálya nagy segítség lett volna a világbajnoki kvalifikációhoz. Ettől még rendkívül zsúfolt versenyprogramjuk van a versenyzőknek – igaz, ezek nagy részét a szülők finanszírozzák, a fiatalok pedig autóban, vagy kempingsátrakban töltik az éjszakát két versenynap között, amivel némiképp kilógnak a mind profibb mezőnyből... Az is jellemző, hogy a BMX-eseknek sem korábban nem volt, sem most nincs saját csapatorvosuk, és jelen pillanatban doppingvizsgálatra sem futja büdzséjükből.

Szintén a pekingi emlékek felidézésével kezdték a mountain bike-osok képviselői: Parti András 23. helyezése óriási eredmény, és még többre is vágynak 2012-ben, különösen, hogy a junioroknál már Világkupát is nyert Benkó Barbara (A képen) a Bundesligában edződik, és ott is ontja a remek eredményeket – legutóbb például már csak négy percre volt lemaradva az olimpiai bajnoktól. A „hegyi“ szakágnál hallhattuk a legkevesebb panaszt, még a támogatottságukkal is meg voltak elégedve – többé-kevésbé –, épp ezért úgy gondolják, egy-egy férfi és női versenyzővel mindenképp ott lesznek Londonban, de bíznak abban, hogy még egy fiú csatlakozik majd a csapathoz, és hogy sikerül megszilárdítani helyüket az első húsz helyezett között.