2.4 milliárd az olimpiai felkészülésre

A szakszövetségek főtitkárainak értekezletén Molnár Zoltán a MOB ügyvezető igazgatója (a képen) részletesen ismertette az olimpiai felkészülésre biztosított állami támogatás elosztási javaslatát.

A MOB csak az eredetileg biztosított, 1.8 milliárdra dolgozott ki javaslatot, a szakszövetségekkel történt egyeztetés után, míg a kormányfő által bejelentett plusz támogatás 660 milliós összegét a szakállamtitkárság az egyes sportszövetségek igényei alapján osztotta el. A táblázatban azonban ennek a 660 milliónak az elosztása is szerepel külön oszlopban, s így összesen 2.4 milliárd elosztásáról, illetve az elosztás javaslatáról kaptak tájékoztatást a főtitkárok.
Amíg a korábbi években a MOB az elosztásról is dönthetett, 2005. óta csak javaslattételre van lehetősége. Az elosztás javaslatainak elvét 2001-ben széleskörű konszenzussal dolgozták ki, és az eddigiek során a javaslatot végül az állami sportvezetés is elfogadta.
A forrás elosztásának alapját az elmúlt négy esztendő eredményei, az olimpiai felkészülés szakmai támogatása ugyancsak eredményességi alapon, valamint az alaptámogatás jelenti. A javaslat a kvalifikációs és tesztversenyek támogatására, hazai és külföldi edzőtáborozásokra, valamint műhelyek támogatására is kiterjed..

Az olimpiai felkészülés szakmai támogatására 684, az alaptámogatásra 82, a kvalifikációs és tesztversenyekre 287, az edzőtáborozásokra 333, a műhelytámogatásokra 269 millió elosztására készült javaslat.
Az edzőtáborokra szánt összeg a jövő évtől szabadon felhasználható, azaz nem kötelező a központi edzőtáborok szolgáltatását igénybe venni. Ezzel a központi edzőtáborokat bizonyos versenyre késztetik, hiszen a szakszövetségek nyilván a legjobb edzési feltételeket kínáló edzőtáborokat veszik igénybe.

A műhelytámogatásoknál továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy csak olyan szakosztályok részesülhetnek támogatásban, ahol olmpiai kerettag is készül. A részleteket illetően a legeredményesebb , legsikeresebb kajak-kenu, a kormányfő plusz támogatásával együtt 378, az úszás 255, a vívás 235, a birkózás 197, a vízilabda 160, a kézilabda 158, az öttusa 126, a dzsudo 105 milliós támogatását javasolják.
Kedvező hír, hogy amíg a szövetségek korábban késve, többnyire csak az év második negyedében jutottak pénzhez, addig a szakállamtitkárság képviselőjének Lukács Zsuzsának bejelentése szerint a szerződések megkötése után az összeg ötven százalékát már decemberben megkapják, januárban pedig számíthatnak az első negyedév továbbá a 2007. esztendőben visszatartott összeg folyósítására.

Elosztás: