Alpok-Adria Kupa 1., 2. forduló Verona (Olaszország) Szombat

2015-ben szintén március végén rendezték a kupa sorozat első két futamát ebben a csodálatos BMX arénában, a 2016. évi Európa-bajnokság majdani helyszínén Veronában. Alapvetően a négy ország által létrehozott sorozat, kibővült Németországgal és több mint 350 versenyző jelezte részvételi szándékát előzetesen. Talán az említett 2016. évi eb. pályán való edzési lehetőség lehetett az oka, de Csehországból, Svájcból, Spanyolországból, Franciaországból, Szlovákiából is érkeztek versenyzők.

2016.03.26. Szombaton délután kezdődtek az események, regisztráció, kategóriánkénti edzés, majd a selejtező futamok.

A 9-10 éves korcsoportban Borbély Ferenc Benedek (Veszprémi Spartacus SE) indult. Borbély 2015-ben 1 pont híján maradt le az Alpok-Adria kupa sorozat összetett első helyéről, de 2016-ban egy kategóriával idősebb osztályban indult és nem voltak vérmes reményeink, hiszen két évvel idősebb korosztályt vontak össze. 49 versenyzőt 8 selejtező csoportba osztották. Borbély simán jutott a negyed döntőbe, majd a középdöntőbe. Mivel a középöntőben a negyedikdik helyen végzett, reálisan a 7., vagy 8.-as pályát választhatta a döntőbe kerülésért. Elképesztően rossz rajt után az 5. helyen végzett és nem került a legjobb 8 versenyző közé. A szombati versenyt a 11. helyen zárta, ami nem rossz eredmény.

Pichler Igor (Gysev Sopron BMX SE) szintén 2016-tól került eggyel magasabb kategóriába és mivel a korcsoportok összevontak, így Ő is szintén a fiatalabb generációt képviselte. Pichler a selejtező futamokat simán teljesítette és a negyeddöntőbe került. A középdöntőbe kerülés nem sikerült, hetes pályáról indult, ráadásul nagyon rosszul rajtolt, hatodik helyen fejezte be.

Elite csoportban Szoboszlai Patrik (Veszprémi Spartacus SE) a 2015. évi Alpok-Adria Kupa összetett első helyezettje egészen kiválóan versenyzett. A selejtező futamokat mondhatni simán teljesítette, viszont a középdöntőben harmadik helyen végzett, ami azt jelentette, hogy a nyolcas pálya marad számára a döntőben.

A döntő előtt Szoboszlaival próbáltunk taktikát találni az első kanyarra, hiszen a BMX-ben ez a szakasz a legfontosabb. Mivel az első kanyar igazából a pálya pro szekciójára vezet egy egészen agresszív fordulót kell végrehajtani ahhoz, hogy a pálya challenge részére be lehessen fordulni, ami feltételezve, hogy az első három-négy versenyző a nagy tempó miatt ki fog sodródni és lassítani kényszerül, akár jó is lehet az őket követő versenyzőknek. Nos, alapvetően a feltételezésem bevált, hiszen az első három versenyző bukott és Szoboszlai 4.-ként fordult a kanyarban. Megnyugtató előnynek tűnt, hiszen az ötödik helyezett versenyző, mint egy három biciklinyire volt lemaradva. Az utolsó kanyarban Szoboszlai már biztos volt a helyezésében, de a lendületből érkező Spanyol versenyző letekerte és ötödik lett.

Elite férfiak

1

 GIUSTACCHINI

 TOMMASO

 TEAM BMX VERONA

 2

 BONINI

 MATTIA

 CICLOMANIA RACING

 3

 OKOH

 NICHOLAS

 TEAM BMX LIBERTAS LUP.

 4

 FALAVIGNA

 MATTIA

 CICLOMANIA RACING

 5

 SZOBOSZLAI

 PATRIK

 HUNGARIAN CYCLING FEDERATION

 6

 VERDUCCI

 DIEGO

 TESTI CICLI

 7

 TOMIZIOLI

 MICHELE

 PROTOTYPE PERFORMANCE TEAM

 8

 SCIORTINO

 MARTTI

 BMX ACTION CREMONA

15-16 évesek korcsoport

1. Berginc Matic                              Szlovén

2. Rolle Julian                                  Svájc

3. Ferrarri Omar                              Olaszország

22. Pichler Igor                                Gysev Sopron BMX SE Magyar

9-10 éves korcsoport

1. Tim Rovtar                                    Némország

2. Aggazi Luca                                                  Olaszország

3. Gallina Ruben                             Olaszország

11. Borbély Ferenc Benedek     Veszprémi Spartacus Se Magyar