BMX Cross világbajnokság Baku (Azerbajdzsán) Napló 3.

2018.06.03 Vasárnap Tegnap délután a vb. időbeosztását alapul véve megterveztem az indulásokat a másik szálláshelyre és onnan a verseny helyszínére. Alapvetően 6-6 km-re vagyunk egymástól és a pályától, de a helyi közlekedési viszonyokat nem lehet kiszámítani. Hétvége lévén, szerencsére majd 1.5 órával előbb érkeztünk. A BMX Cross versenyeken alapvetően két nagy csoportot különböztetünk meg: challenge, azaz nem professzionális osztályok és Bajnoki, azaz professzionális osztályok.

A challenge kategória létszáma és a korcsoportok száma ebben a legtöbb, hiszen az öt évestől egészen a 30 éves és idősebb versenyzők is indulhatnak. Vb. alkalmával egy korcsoportban pld. 12 évesek, akár 120-130 induló is lehet, és innen kell a legjobb nyolcba kerülni. A futamok során nem lehet hibázni, nincs idő a korrigálásra.

Bajnoki osztály a professzionális indulók csoportja: junior fiú, leány (17-18 évesek) és az elite fiú, leány (19+). Ők a sportág leggyorsabb és legjobb versenyzői.

A csapatautó parkolója semmivel sincs közelebb, mint bármilyen más parkoló, ráadásul a be és kiléptetés sem egyszerű. Minden csomagot és az embereket is a reptéri ellenőrzéshez hasonlóan átvizsgáltak. A kerékpáron lévő kódnak egyeznie kell a versenyző csuklóján lévő kóddal. Ennek hiányában se ki-se be.

Minden a legnagyobb rendben ment és elegendő idő jutott az edzésre is. Nézve az előttünk lévő csoport edzését, próbáltunk módszert meghatározni a pálya elemeinek teljesítésére, kisebb-nagyobb sikerrel.

A "kisebbik" rajtdombról, mely "csak" öt méter magas indultak a challenge versenyzők és az első szakaszon lévő dupla hármas teljesítésére koncentráltunk, hiszen a BMX Cross versenyeken ez a legfontosabb elem: a rajt és az első szakasz. A Magyar versenyzőknek tetszett a pálya és a környezet, élvezték az edzést. Szerencsére az előre jelzett nagy meleg még ez idáig elkerült bennünket, amit nem bánunk.

Holnap, hétfőn 1.5 órával korábban kezdünk és hétfő lévén a közlekedés is nehezebb lesz.