A BMX és Mountain Bike bemutatkozik a 2010-es Ifjúsági Olimpián

2007. július 5-én a Nemzetközi Olimpiai Bizottság létrehozta az Ifjúsági Olimpiát

A játékokon 14-18 év közötti sportolók vesznek részt.

2010-től: Ifjúsági Olimpia
"Történelmi döntést hoztunk az olimpiai mozgalom történetében. Nagyszerű versenyt ajánlunk a világ ifjúságának" – jelentette ki Jaques Rogge elnök, miután a guatemalavárosi ülés második napján résztvevő 111 NOB-tag egyhangúan, közfelkiáltással megszavazta, hogy 2010-től megrendezzék az Ifjúsági Olimpiát. A határozat várható volt, hiszen a javaslattal maga Rogge elnök jelentkezett, aki 1991-ben még az Európai Olimpiai Bizottságok Szervezete elnökeként elindította az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF). Az egyre népszerűbb esemény sikere és tapasztalatai alapján azt javasolta: terjesszék ki az egész világra a fiatalok versengését. Igaz, Rogge elnök hangoztatta, hogy az Ifjúsági Olimpia nem elsősorban verseny, hanem az olimpiai nevelés egyik rendkívül fontos eszköze: megismerteti a fiatalsággal az olimpiai eszme értékeit, egészséges életmódra, megfelelő edzésre, felkészülésre nevel, és egyben a dopping veszélyeire is figyelmeztet.

Az Ifjúsági Olimpia legfontosabb részletei:

- A kétévenként sorra kerülő versenyeken 14-18 éves fiatalok vehetnek részt. Lehetőség nyílhat a versenyek korcsoportokban történő megrendezésére.

- A nyári találkozókon 3200 sportoló és 800 szakvezető, a télieken 970 sportoló és 580 szakvezető vehet részt. Ezek részvételi költségeit, azaz az utazást, elszállásolást és ellátást a NOB a TOP-program 12 támogatójának segítségével fedezi.

- A nyári versenyek legfeljebb 12, a téliek 9 napig tarthatnak.

- A versenyek sportprogramját a nyári illetve a téli olimpiák jelenlegi műsora, továbbá a nemzetközi sportszövetségek ajánlása alapján alakítják ki (a sportágak számának bizonyos csökkentésével). Ugyanakkor szó lehet az olimpiai játékok műsorán jelenleg nem szereplő, de a fiatalság körében népszerű sportágak versenyeinek kiírásáról is.

-  A 2010-ben sorra kerülő I. Ifjúsági Olimpia megrendezésére az egyes városok - a jelenleg meglévő létesítményeik figyelembevételével - máris jelentkezhetnek. A jelentkező városokat a kijelölendő NOB-szemlebizottság ez év novemberében és decemberében végiglátogatja.

- A NOB végrehajtó bizottsága a szemlebizottság jelentése alapján választja ki a legalkalmasabb városokat, majd február végéig a NOB tagsága írásos szavazással dönt a 2010-ben sorra kerülő I. Ifjúsági Olimpia helyszínéről.