Borbély Ferenc pekingi naplója

08.22. péntek

A nagy 2. BMX Cross nap

Anikó kilenckor kezdett, a második csoportba osztották. Egyébként teljesen mindegy, hogy melyik csoportba került volna, mindegyik rendkívül erős. Első futamban 6., másodikban 5., harmadikban 7. lett. Összetettben 12. lett.

A harmadik egyenesig a mezőnnyel tudott maradni. Ez pálya teljesen új volt neki, minden tiszteletet megérdemel akarása. Persze ez Vilmosra is elmondható. Nincs mit szégyenkeznünk, még, ha az MTV 1-en leszólta az a nagy fülű majom a BMX-et. Fogalma sincs róla, hogy milyen egyáltalán ez a sport. A lányok szinte minden futamában volt valami kavarodás. Első futam első kanyarjában ketten is estek, Anikónak sikerült kijönni ebből a bolyból. Második futamban is megismétlődött az előző szituáció, csak azzal a különbséggel, hogy mások csúsztak ki. Harmadik futam, tisztán esések nélkül zajlott, s Anikó egy pillanatra sem adta fel. Vilmos fényképezett, én meg rohangásztam Anikó után.

A döntőt végül is a francia kislány nyerte, a világbajnok elcsúszott az utolsó kanyarban. Óriási küzdelem volt.

A férfiaknál már a selejtezők során látszott, hogy Stromberg nagyon felkészült, a VB.-hez hasonlóan tökéletes szellemi és fizikai állapotban volt. Vilmossal beszélgettünk az esélyekről, s mindketten Őt tippeltük elsőnek. Az Amerikaiak körül olyan amerikás volt a felhajtás. Bezárkóztak a boxba, s mikor bementem autogramot kérni nagy nehezen adtak csak. Nem volt igazi profihoz méltó magatartás. A középdöntőben iszonyatos adok-kapok volt, de tiszta és sportszerű, olyan BMX-es. Az amerikai Robinson a harmadik futamban bukott, feláll és folytatta tovább. Erőből rátekert a második kanyar előtti nagy ugratóra és hajszálon múlott, hogy sikerült. Az ugrató utáni kanyarban álltam, s feltűnt, hogy a sisaknapellenző a szemében lógott. Szerintem vakon ugrotta a következő akadályt, de aztán lelassult, de így is döntős lett.

Döntő:

Stromber az egyesen, többiek mellette. Rajt nem igazán sikerült neki, de a második tekerésnél már Ő volt elől. Az első kanyarban egy kicsit lökték, de meg sem rezdült. A nagy ugrató utáni kanyarban Day próbálta befúrni a kormányát, de esélye sem volt. Ennyi. Iszonyat gyors, és erős.

Véget ért számunkra ez az OLIMPIA, s NAGYON KÖSZÖNÖM mindenkinek, aki ebben segített bennünket.

Ez a maroknyi kis Magyarcsapat nagyon akart, remélem követendő példa lesz a fiatalok számára.

uploads/DSCF0798.jpg

uploads/DSCF0799.jpg