Borbély Ferenc pekingi naplója

08.16. péntek
 
Reggeli után felhívtuk a MOB irodát, fél 11-re jöttek értünk. Addig elmentem pénzt váltani, mert Kínában csak a helyi fizetőeszköz elfogadott. A pénzváltás itt nem egyszerű dolog, csak a kijelölt szállodákban, illetve bankokban lehetséges. Azért, az minden képzeletet felülmúlt, hogy öt ember ált rendelkezésre, még is 1.5 órát ültünk a pult előtt. Egy fő útlevelet másolt, egy ellenőrizte a bankokat, géppel, majd nagyítóval, s minden második pénz szerinte nem volt jó. Úgyhogy, cserélgettük a bankokat. Végül is minden pénz számának felírása után végre hozzájutottam a várva-várt pénzhez.
Megérkeztünk a szállodába, mely egy ideig a lakhelyünk lesz. BMX-el öt percre, gyalog 15 perce van az Olimpiai falutól. Bejelentkezés után, azonnal a faluba mentünk, s végre találkoztam a versenyzőkkel. Elképesztő, milyen biztonsági előírások vannak, persze néhány kapu átlépése után, rájöttünk, hogy milyen módon lehet a sorelejére menni. Kínaiaknak ez szokatlan, de azért engedékenyek.
 
Du. hosszas metrózás, buszozás következett, miután kifizetünk 14 juan egy taxisnak, aki következetesen körbe vitt bennünket a falú körül, végül megérkeztünk oda, ahonnan elindultunk. Városban b. 2 órás rohanás kezdődött, vásárlás céllal, több-kevesebb sikerrel.
9 órára értünk vissza a faluba metróval, vacsora majd alvás.