Ifjúsági Olimpiai Csapatgyűlés

Egyszerre volt fennkölt, méltóságteljes, továbbá lendületes és fiatalos: remekül sikerült az ifjúsági olimpiai csapat ünnepélyes csapatgyűlése a Syma-csarnokban, amelyen a kerettagok nagy része megjelent, a múlt és a jelen klasszisaival egyetemben.

Miután Schmitt Pál, a MOB elnöke szintén üdvözölte a fiatalok kísérőit, természetesen elsősorban a kerettagokhoz szólt. „Arra kérlek benneteket, érezzétek át, milyen szeretet vesz benneteket körül, mennyien törődnek veletek, hogy odaérjetek az ifjúsági olimpiára, érezzétek át, hogy most ti vagytok, lesztek tizenötmillió magyar szíve csücske. Gondoljatok arra, hogy most rátok figyel egy egész nemzet, és ha mindaz bekövetkezik, amiről álmodtok, egy egész nemzet lesz büszke rátok. Továbbá a fiatalok tudnak a fiatalok számára példaképet alkotni, akik azt tudják bebizonyítani, lehet nehéz körülmények között is világraszólót alkotni.“

Az elnök kijelentette, a MOB valamennyi munkatársa segíti majd a kerettagokat, bármilyen problémával felkereshezik az iroda dolgozóit, az ajtók a fiatalok és edzőik előtt épp úgy állandóan nyitva állnak, mint a felnőtt olimpikonok esetében.

„Amikor Jacques Rogge meghirdette az ifjúsági olimpiát – folytatta Schmitt Pál –, azt mondta, ez végképp beteljesíti Pierre de Coubertin gondolatát, hiszen ezen az eseményen tényleg szinte csak a részvétel a fontos, nem pedig az eredményesség – bár nagyon büszkék leszünk azokra, akik nem pusztán kvalifikálnak, de kimagasló eredményeket érnek el. A szingapúri ifjúsági játékok üzenet mindenkinek. Üzenet a világ összes népének, hogy az olimpia mindenkié, hogy az olimpiai eszme még mindig él ebben a rohanó világban, sőt, most teljesedik ki igazán, hiszen nincs fontosabb az ifjúság nevelésénél, a fiatalok testi-lelki higiéniájánál, a harmóniára szoktatásnál. A sport sok mindenre megtanít: önmagunk és az ellenfél megbecsülésére, az edző tiszteletére, a szülők útmutatásának követésére, megtanít bennünket a meccs után kezet fogni, alázattal elviselni győzelmeket és vereségeket.“

A MOB elnöke arra kérte a fiatalokat, ezen a napon lélekben mondjanak köszönetet mindenkinek, aki eddig egyengette pályafutásukat, akár a szüleikről, akár az edzőikről, tanáraikról, a pályamunkásokról, sofőrökről van szó, vagy az első edzőkről, az első testnevelő-tanárokról. Schmitt Pál elárulta a fiataloknak, a Szabó Tamás vezette NUPI nyilvántartásának köszönhetően voltaképpen mindent tudnak a kerettagokról.

„Olimpikonnak lenni küldetés – szögezte le Schmitt Pál. – Sokan vannak itt a régiek közül, akiknek külön köszönöm, hogy eljöttek. Belőletek is lehet olimpikon. És amikor ott lesztek a helyszínen, kétszázöt ország fiataljaival egyetemben, tudnotok kell, ott nincs helye másnak, csak barátságnak, az egymás iránti tiszteletnek, a fair playnak, onnan száműzni kell a durvaságot, úgy kell viselkedni, hogy egy országot képviseltek. Hordozzátok a szívetekben az olimpiai lángocskát, fűtsön az belülről, hiszen tudjátok: küldetésetek van. Tiétek a következő év, rólatok fog szólni, sok sikert kívánok hozzá!“

A fiatalokat szintén köszöntötte Varga Zoltán, sportért felelős önkormányzati miniszter, aki többek között hangsúlyozta, a sportolók maradéktalanul tartsák be a székeiken talált Fair Play-tízparancsolatot.

(A szingapúri játékok Fari Play Charta pontjai, egyébként: 1. A becsületes játék az egyetlen út! 2. Mindent megteszek annak érdekében, hogy fizikai, szellemi és erkölcsi képességeim legjavát nyújtsam, mind a felkészülés, mind a versenyek alatt. 3. Az írott és íratlan szabályokat betartom. 4. Úgy tisztelem ellenfeleimet, mint saját magamat. 5. A küzdelem során legyőzni és nem megalázni akarom ellenfeleimet. 6. A bírói döntéseket fegyelmezetten veszem tudomásul. 7. Méltósággal viselem mind a győzelmet, mind a vereséget. 8. Szüleimnek, tanáraimnak, edzőimnek köszönettel és tisztelettel tartozom, s ezt a küzdelmek során sohasem feledem. 9. Készen állok a segítségnyújtásra, még akkor is, ha ezzel a győzelmemet kockáztatom. 10. Büszke vagyok arra, hogy hazámat képviselhetem, mely magasztossággal tölt el és alázatra kötelez. +1 A magyar olimpikonokhoz hasonlóan én is törekszem arra, hogy példakép lehessek.)