King of Prága UCI C1 Nemzetközi, Olimpiai Reménységek versenye (Csehország)

2019.06.14. én indultunk Veszprémből 2 versenyzővel Naszádos Saba és László Milos a Veszprémi Spartacus SE versenyzői. Az utolsó pillanatokban tudtuk meg, hogy az Olimpiai Reménységek versenyét is ebben az időpontban rendezik, ráadásul a nevezési lapot a nevezésé határidő után küldte el a Szövetség számunkra. Szerencsére a veszprémi klub tervezte ezt az eseményt.

Péntek délután 16 órától kezdődtek a szabadedzések. Elsőként Naszádos gyakorolhatott majd 17 órától László Milos folytatta, mivel a különböző korosztályokat más-más időpontban edzenek. 4 blokkra osztják szét a versenyzőket 1. blokk 6 éves kórtól, 2. blokk 13 éves kórtól a 17+ ig, illetve a cruiser kategória is itt edzhet. Majd ezt követően 3. blokk junior elit men és junior elit girl és végül a 4.blokk következett ahol az elit man és elit girl edzett.

Mi szülők közben felállítottuk a sátrat és beneveztük a versenyzőket.

Nagyon szerencsések voltunk, mert nagyon komoly elit versenyzők jöttek el és élőben látni mindig fantasztikus érzés.

2019.06.15. 9 órára már kint voltunk a pályán, mert Naszádosnak kezdődtek az edzései.

9:30-tól László edzése kezdődött. Ilyenkor 10 perc szabadedzés 20 perc rajtgépes edzés van a már korábban említett blokkok szerint. Az időjárásra nem volt panasz, sőt túl meleg és párás volt a levegő, de versenyzők szépen tűrték, ami nem egyszerű mert hosszú nadrágban, sisakban, kesztyűben nem valami kellemes. 11-kór kezdődtek a futamok 3 selejtezővel Naszádos nagyon jól teljesítette a selejtezőket mindegyiket megnyerte. Így simán bejutott a középdöntőbe. Lászlónak sajnos nem sikerültek túl jól a selejtező 6,6,4-el nem jutott tovább.

Azt azért hozzá tenném, hogy ebből a korosztályból kerülnek ki a junior elitek és ennek megfelelően igen kemény versenyzőkkel szemben kell versenyezni. Sajnos Magyarországon nincsenek ilyen minőségű pályák és ilyenkor mindig szembesülünk, hogy milyen más egy aszfaltozott kanyar.

Következett Naszádos középdöntője másodiknak választhatott és remek rajt után simán a döntőbe került. A döntőben már komoly csapat jött össze. A rajt ismét jól sikerült és a pálya feléig vezetett is, viszont talán a meleg miatt is, a végére elfáradt és így a 3. helyre sikerült beérnie.

Természetesen ez fantasztikus eredmény egy ilyen mezőnyben.

Szerencsére a versenyt nagyon gyorsan pörgették, amikor az előző futam még a pályán volt, akkor már indították a következőt.

Ezért időben végeztünk és korán tudtunk vacsorázni. Így késő délután mindenki tudott pihenni.

2019.06.16. Ma korábban kezdődtek az edzések, ezért már fél nyolckor kint is voltunk a helyszínen. A forgatókönyv ugyan az volt. Naszádos hozta a tegnapi formáját. Simán bekerült a középdöntőbe. Majd következett a döntő, ahol megint elsőként robbant ki a rajtgépből, amit a fél pályáig tartani is tudott. Sajnos a többi versenyző ezen a pályán edz folyamatosan, így ők jobban ismerik a pályát nem beszélve az aszfaltkanyar előnyeit, ahova sokkal, nagyobb sebességgel lehet behajtani és végig lehet sprintelni teljes tapadás mellett. Ezért Naszádos ugyan úgy 3. lett. Óriási gratuláció neki, mert ilyen mezőnyben ez fantasztikus teljesítmény.

László ma már sokkal összeszedettebb volt és talán jobban is ismerte a pályát. Sajnos az első futamában 6. lett. A második futamra leszakadt az ég és hiába az ő rajtja volt a legjobb a rajtdombra festett reklámon kipörgött a kereke és óriási szerencséje volt, hogy nem esett el, de ezért az ötödik helyre csúszott vissza így már nem sok esély volt a középdöntőbe jutáshoz. A harmadik futamát a 4. helyre hozta, de ez nem volt elegendő. 

Összességében élveztük a versenyt, mert nagyon színvonalas és jól szervezett volt. Sajnos ettől mi mérföldekre vagyunk. Az elit mezőnyt látni fantasztikus volt. Élőben hihetetlen látvány a sebességük, a technikájuk, és amit nem minden sportban látni, hogy nagyon közvetlenek és barátságosak mindenkivel. Az aláírásokon kívül és a közös fotózásokon át Saba még egy rajzolt bajuszt is kapott Sylvan Andrétól a jelenlegi világbajnoktól.

László Miklós, Naszádos Gábor