Liam Phillips visszavonult a versenyzéstől

Nagy-Britannia legsikeresebb férfi BMX versenyzője, Liam Phillips szerdán megerősítette, hogy befejezte a versenyzést. Liam ez év februárjában szenvedett súlyos csukló sérülést és nem látja biztosítottnak a karrierjét a jövőben.

Phillips, aki három olimpiai játékokon képviselte Nagy-Britanniát, 23 évet töltött a BMX sportágban, melynek csúcsa a 2013-as Elite világbajnoki cím. 2012-ben Birminghamben a time trial világbajnokságon második lett és számtalan világ kupa futamot nyert.

Liamet 19 éves korában nevezte az Angol Kerékpáros Szövetség a pekingi Olimpiai Játékokra, ahol a negyeddöntőben kiesett, de rengeteg tapasztalatot szerzett. Két éves periódus után a Világ Kupa összetett versenyében a második helyen végzett. Ezzel minden idők legjobb brit BMX versenyzője.

Phillips BMX karrierjét mindig hátráltatták a sérülések, és 2011-ben egy sérülést követően átnyergelt a pálya sprint versenyszámra, kihasználva robbanékonyságát a csapat sprintben. Phillips, valamint Kian Emadi és Phil Hindes, 2011-ben a bronzérmes lett a nemzeti pálya bajnokságon, mielőtt a Londoni 2012-es Olimpiára koncentrált.

Phillips ezüstérmes lett a Time Triál UCI BMX világbajnokságon 2012-ben, de a következő napon, a sima versenyen megint megsérült, tíz héttel az olimpia előtt. Liam keményen dolgozott és orvosai valamint saját elhatározásának köszönhetően, indult a londoni Olimpián, érmes esélyekkel.

2013-ban egy szerencsés év következett, elkerülték a sérülések és kemény munkájának köszönhetően, jöttek az eredmények is. Megnyerte az időmérőt és a supercross aranyérmet a Manchester Világkupában, mielőtt a vb. címet vette át az Auckland UCI BMX világbajnokságon. A következő szezonban a Phillips három arany, két ezüst és egy bronzérmet szerzett a világ kupa futamok során és az összetettben az első helyen végzett. Ezt a címet ismét megvédte 2015-ben, amikor négy aranyérmet nyert három világkupa eseményen.

2016-ban Phillips ismét duplázott Manchesterben, megnyerte az időmérőt és a supercross versenyt is. 10. helyen végzett a világ ranglistán és ezzel kvalifikálta magát a Riói Olimpiára. A selejtezők során nem sikerült a tovább jutás.

Liam büszke lehet arra, amit elért, és 11 aranyérmet nyert a világbajnokságon és a világkupákon. Nagyszerű eredmény, de a sport, különösen a BMX kiszámíthatatlan. Talán a legértékekesebb eredménye a Manchesteri-világkupán elért négy egymást követő győzelme, hazai környezett előtt.
 

Több alaklommal találkoztunk a versenyek során, hol versenybíróként, hol csapatvezetőként vettem rész az eseményeken. Liam minden alkalommal és helyzetben úriemberként viselkedett. Liam egy jelenség volt a BMX-ben és nagyon sok fiatal miatta kezdett BMX kerékpározni. Remélem még látjuk egymást a pályákon.

Borbély Ferenc