Naszádos Saba Világbajnoki 3. helyezet! BMX Cross világbajnokság Baku (Azerbajdzsán) Napló 6.

2018.06.06. Szerda Naszádos Saba (Veszprémi Spartacus SE) versenyzője világbajnoki harmadik helyezett! Ma a kisebb challenge kategória számára rendeztek futamokat. Megközelítőleg 400 versenyző több korcsoportban már reggel 8.30-kor a bemelegítő edzésekkel kezdték a Magyarok, a napot. Naszádos Sabának, Zsembery Boldizsárnak, Borbély Ferenc Benedeknek három selejtező futamot kellett teljesíteni, hogy a csoportlétszámtól függően a legjobb 64-be, 32-be, 16-ba, illetve a döntőbe a legjobb 8-ba kerüljön. Borbély kezdte a versenyt (sajnos nem épült fel a betegségből és minden elismerés, hogy vállalta az indulást), majd Zsembery, mindketten 7. helyen végeztek. Naszádos a 8-as pályáról indulva másodikként ért a célba. A második futamban Borbély 6, Zsembery 6, Naszádos egy bukásból szerencsésen kikeveredve 4. helyen végzett. A harmadik futamot sem úszták meg a Magyar versenyzők bukás nélkül. Borbély csoportjában közvetlenül a rajt után az első akadályon elesett egy Francia versenyző, és Borbély átesett rajta. Hatalmasat bukott, de szerencsére nem lett komolyabb sérülése, de a továbbjutásra nem volt esélyük.

Naszádos simán nyerte a harmadik futamát és ezzel döntős a korcsoportjában.

A három selejtezőt követően a 1/8, 1/4, 1/2 futamokban a versenyzők már csak egyszer indulnak és az első négy kerül tovább. Hibázni itt nem lehet, mert nincs sem idő, sem lehetőség a korrigálásra. A döntők következtek és Naszádos 2.-ként választhatott. Előzőleg megbeszéltük, hogy melyik starthelyre álljon. Feltételeztem, hogy a másik csoportból elsőként tovább jutó Amerikai versenyző az egyes pályára áll majd. A selejtezők során jól rajtolt és ha Saba mellé áll, akkor az első kanyar felé kifelé húzódik, ezzel gátolhatja Saba egyenes vonalát.

3-as pályában egyeztünk meg és így szabadsávja lett az első akadályig, majd a kanyarig. Harmadikként rajtolt és végig az előtte lévő Lett kisfiú mögött tekert. A harmadik szakaszon majdnem sikerült is megelőznie, de okosan inkább a biztonságos kanyarodást választva harmadikként ért célba.

Világbajnoki harmadik helyezés ez óriási dolog. Nagyon örültünk, mert a tegnapi cruiser kategóriában is döntős helyet vártunk.