Nemzetközi UCI C1 pontszerző verseny 2017.02.24-26. Caen Normandia, Franciaország 4. rész

2017.02.26. Vasárnap Tegnap este későn értünk a szállodába, mert a selejtezők után még megnéztük a következő futamokat. Elképesztő, hogy mennyire dinamikusan fejlődik a BMX Cross sportág a tradicionális kerékpáros nemzetek sportágfejlesztési programjaiban. Az utánpótlás nevelést majdnem teljes mértékben a BMX Cross sportág alapjaira helyezik. Talán majd egyszer Magyarországon is elindul ez a tendencia, melyre már vannak biztató jelek! Vannak klubok, ahol a kerékpáros ágak edzései egymásra épülnek. Jó példa erre a veszprémi BMX és MTB egyesület közös munkája. Ráadásul az Ifjúsági Olimpia programja is ezt a trendet követi.

A BMX Cross kerékpározás kultúrája is alaposan megváltozott az utóbbi évek során. Előtérbe került a kifinomult technikai tudás megszerzése, persze ehhez megfelelő létesítmények is kellenek. Változott a sportszerűtlen „kilökős” stílus a pályákon. Helyébe a kemény, de ugyanakkor sportszerű, már-már türelmes versenyzési forma került előtérbe, mely izgalmas futamokat tartalmaz.

A vasárnapi nap során már csak Szoboszlai Patrik volt érdekelt az immáron külön csoportban induló elite versenyzők között. 66 versenyző 9 csoportban. Cél a legjobb harminckettőbe kerülés.

Szoboszlainak nem ment igazán jól a versenyzés. A rajt és a rajtmozdulat tökéletes, követi és összhangban van a többi elite versenyzővel, viszont a második, harmadik tekerés után fél kerékpár hátrányba került. Ez behozhatatlan ebben a sportágban. Nos, nem jutott tovább a selejtezőkből.

Az igazat megvallva a felkészülés hiánya miatt nem sok esélyünk volt.

Márciusban már elindulhatnak a kültéri BMX pályán zajló edzések, bár a Magyarországi pálya viszonyokat tekintve, vajmi keveset hallathatunk előre.