A Pekingi Olimpiai Csapat április 17-én tervezett létszáma

A Pekingi Előkészítő Bizottság a magyar csapat összetételéről adott előzetes tájékoztatást a sportágvezetőknek.
Kamuti Jenő főtitkár köszöntöje után Molnár Zoltán ügyvezető igazgató, a csapat vezetője ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi kétszáz versenyzői létszámmal szereplő csapatot lényegesen több edző, szakember, orvos kisérhette el a játékokra, amint az ezúttal várható. Az előzetes tájékoztatás során az előkészítő bizottság nevében bizonyos nehézségekre irányította a figyelmet.

A kisérői létszámot az Olimpiai Charta szigorú előírásai szabályozzák. Ezzel kivánják megakadályozni az olimpiai falu túlzsőfoltságát.
A nemzetközi sportszövetségeknek ugyan lehetőségük van arra, hogy megfelelő indoklás alapján egy-két, úgynevezett „napi engedélyt” adjanak ki.
A Charta előírásai szerint a 134 versenyzőt 55 edző, szakvezető, 17 orvos, gyúró, pszichológus és a csapatiroda 7 munkatársa (az orvosi csoport vezetőjét és a sajtó attasét is beleértve) tehát összesen 79 személy kisérheti el.
Az egyes sportágak kisérőinek létszámát a versenyzők számának, a sportág eredményeinek figyelembe vételével állították össze. Minden sportágra és az egyes sportágak sajátosságaira is gondoltak.
A csökkent létszám miatt több eddig alkalmazott gyakorlaton is változtatni kell.
Így az eddigiek során a doppingellenőrzésre rendelt versenyzőket minden esetben orvos kisérte el a mintavételre. Ebból Pekingben, a sportágvezetőknek is szerepet kell vállalni. Eközben ugyanis a doppingellenőrzések száma jelentősen emelkedik. Arra lehet számítani, hogy a magyar csapat minden második versenyzőjét legalább egyszer vizsgálatra, ellenőrzésre rendelnek, hiszen már 4.500 vizsgálatot terveznek. Ráadásul az egyes sportágak műsorának ütközése, továbbá a jelentős távolság, az ezzel járó szükséges akklimatizáció nem nyújt cserére lehetőséget, amint ezt Athénben alkalmazni lehetett.
A csapatlétszám várható emelkedése esetén a kisérői létszám az előírásoknak megfelelően emelkedhet, de a szövetségek e tájékoztatás alapján a biztosnak tekinthető utazókat már most kijelölhetik.
Molnár Zoltán a MOB elnökségének korábbi határozatát is idézte, ezek szerint az olimpián résztvevő sportágak szakszövetségeinek elnökei vendégként vehetnek részt a játékokon, megfelelő szállodai elhelyezést biztosítanak számukra.

A fogadalomtétel főszereplői már formaruhában

A Pekingi Előkészitő Bizottság tagjai, (Babati Lajos, Tállay András és Nagy Zsigmond) néhány további fontos tájékoztatással is szolgált.

- Az egészségügyi csoport személyi javaslatát a szövetségektől várják, a MOB Orvosi Bizottsága, majd Berkes István főigazgató terjeszti jóváhagyásra a MOB elnökségéhez. Szeretnék, ha a javasoltak a Sportkórház alkalmazásában állnának. Tevékenységükkel az olimpiai ciklus teljes idején segítették az adott sportágat, s az olimpia hosszú időtartamára is vállalni tudják a közreműködést.

-  Athénhez hasonlóan a pekingi olimpia idejére is új, doppingellenes szabályzat készül. Az olimpia időtartama - július 27 és augusztus 25 között - az olimpikonoknak minden időben vállalni kell az ellenőrzést. Amennyiben az olimpiát megelőző 18 hónap alatt már két figyelmeztetést kaptak, úgy az első meg nem jelenés már doppingvétségnek számít. Egyébként az olimpia időtartama alatt az ellenőrzés két alkalommal történő elmulasztása jelent doppingvétséget.

- Már korábban elhangzott, s az érdekeltek írásban is megkapták a NOB irányelveit, az internetes naplóvezetésre vonatkozóan. Bizonyos feltételek mellett engedélyezik a naplóvezetést. A napló azonban csak személyes élményeket tartalmazhat, mozgóképek közlése és a napló kereskedelmi célokra történő alkalmazása szigorúan tilos. Az olimpiai faluban lakó Ao-akkreditálással rendelkezők számára pedig mindenféle média közreműködést, tudósítást, tájékoztatást szigorúan tiltanak. Az előirásokat megszegők akkreditálását minden előzetes figyelmeztetés nélkül azonnal visszavonják.

- Az április 26-án (szombaton) 11 órakor a Vígszínházban rendezendő ünnepélyes fogadalomtétel meghívóit a szövetségek által javasolt versenyzőknek, szakvezetőknek kipostázták.
A zászlóvivő Kammerer Zoltán és az eskümondó Igaly Diána, valamint Biros Péter mellett a résztvevő sportágak több képviselője is szerephez jut, akik valamennyien már formaruhában, a színpadon vesznek részt az ünnepi eseményen.
Fontos kérés, hogy a fogadalomtételre meghívott, de valamilyen oknál fogva távolmaradásra kényszerülő sportolók, vezetők személyét mielőbb közöljék az előkészítő bizottsággal.

A pekingi csapat tervezett létszáma