Sportágvezetői értekezlet

Sportágvezetői értekezletet tartott a Magyar Olimpiai Bizottság vezetése – a játékok közelségét jelzi, hogy az eseményen Schmitt Pál elnök is részt vett, sőt, hosszan szólt a szövetségek képviselőihez.

A MOB elnöke először megköszönte közvetlen munkatársainak, Molnár Zoltán csapatvezetőnek, Kamuti Jenő főtitkárnak, Kovács Tamás sportigazgatónak, Nagy Zsigmond nemzetközi igazgatónak és Medvegy Iván főmunkatársnak, hogy a nagy nyomás alatt is higgadtan, valamennyi érdekelttel konszezusra jutva tették a dolgukat. Pedig nem volt könnyű a feladatuk, hiszen ötven sportolóval kevesebben utazhatnak Pekingbe (Athénhoz képest), és ez a kísérői létszámon is nyomot hagyott. „Senki sem kerülte el a figyelmünket, nincs olyan sportág, ahol ne lenne legalább egy kísérő – hangsúlyozta Schmitt Pál. – Egyszersmind tiszteletben tartottuk a szövetségek kompetenciáját, szakmai primátusát, azaz senkinél nem volt a részünkről személyi preferencia, és eszünk ágában sem volt bárkiért lobbizni.”

A MOB elsőszámú vezetője fájlalta, hogy az egyik legfontosabb területen, az egészségügyi csapat esetében szintén érvényesíteni kellett a létszámcsökkentést. „Ha a létesítmény nem jó, a felszerelés nem világszínvonalú, legalább a sporttudomány legyen az – de nincs más lehetőség, ebbe az ujjunkba is bele kell harapnunk.”

Schmitt Pál ugyanakkor jelezte, a küldöttség tagjairól végső soron nem a MOB vezetői döntenek, hanem a július 5-én összeülő közgyűlés. A sportágak nagy többsége véglegesítette az olimpiára utazók névsorát, akadnak persze kivételek: a pólósoknál és a kézilabdázóknál még hátravan az utolsó keretszűkítés, a kajakosoknál szétlövés lesz egy számban (az 5-ei közgyűlésre náluk alighanem kialakul a csapat), viszont az úszóknál és az atlétáknál július közepéig további szintteljesítések várhatóak. Schmitt Pál jelezte: felhatalmazást kér a közgyűléstől, hogy a MOB közvetlen vezetésével dönthessenek a későbbiekben a csapathoz 5-e után csatlakozók nevezéséről.

Az elnök ezután arra kérte a sportágvezetőket, tolmácsolják az olimpikonoknak: a MOB senkit sem korlátoz a vélemény-nyilvánításban, azaz bárki nyilatkozhat Tibetről, szabadságjogokról – arra azonban nyomatékosan figyelmeztetett mindenkit, hogy az olimpia idején politikával rokonítható tevékenység – petíciók aláírása, különböző feliratú pólók viselése – egyértelműen tiltott; ez nem a MOB véleménye, hanem az Olimpiai Charta rendelkezése. Schmitt azt is határozottan kérte, hogy mindenki tartsa tiszteletben a Charta egy másik rendelkezését, amely a reklámtevékenységet korlátozza: ennek értelmében a sportolók a hivatalos olimpiai helyszíneken semmiféle hirdetést nem viselhetnek ruházatukon, azaz a játékok nem az az esemény, amelyen akár a szövetségi, akár az egyéni szponzoraikat kiszolgálhatják.

Végül örömmel jelezte, hogy a 4 versenyzőnél többel kvalifikált sportágak szövetségei egy-egy laptopot vehetnek át, amelyet a MOB aranyfokozatú támogatója, a Lenovo bocsátott az érintettek rendelkezésére, továbbá a T-Mobile jóvoltából mindenki egy-egy telefont is kap még a rajt előtt.

Molnár Zoltán csapatvezető ezután ismertette az egyes sportágaknak jutó kísérői kvóták számát, majd egy sajnálatosan „örökzöld” témára, a doppingellenes tevékenységre tért. Ismét nyomatékosította: valamennyi sportolónak és vezetőnek alá kell írnia egy nyilatkozatot, amelyen aláírásukkal tanúsítják: tisztán készültek a játékokra és tisztán is fognak versenyezni. A doppingkoordinációs tanács legutóbbi ülésén határozat született arról, hogy a MOB orvosbizottságának ajánlása alapján 50-60 olimpikont 48 órával az elutazás előtt még tesztelni fog a MACS, és a minták analízise még az indulás előtt megtörténik. Schmitt Pál javaslatára valamennyi olimpikon egy cd-t vehet majd át a tatai csapatgyűlésen, július 19-én, amelyen rajta lesz az összes doppinggal kapcsolatos tájékoztató kiadvány és szabályzat anyaga.

Az elnök egy, a NOB végrehajtó bizottságának nemrégiben született határozatát is ismertette a jelenlévőkkel: ennek értelmében az a sportoló, aki július 1. után doppingvétséget követ el, nem indulhat a 2012-es londoni játékokon sem.

Végül a holléti nyilvántartással kapcsolatos szigorítások kerültek terítékre. Itthoni újdonság, hogy a szövetségek ezentúl nem menthetik fel saját hatáskörben a whereabouts-kötelezettség elmulasztóit. A NOB igencsak szigorú rendelkezésével kapcsolatban sokan berzenkedtek, hiszen az előírás szerint július 27-től augusztus 24-ig valamennyi olimpiára nevezett sportolóról 2 órás pontosságú nyilvántartást kell vezetni – és ezt a kimutatást július 21-éig le kell adni. Természetesen az ekkor leadott listákat bármikor lehet módosítani, egyvalami azonban biztosnak tűnik: az olimpia időszakában az ellenőrök 2 órán át várnak az előre megadott helyszínen, utána távoznak; aki ennyi idő alatt nem jelenik meg az előre leadott helyszínen – akár még itthon, akár már Pekingben – annak véget érnek a játékok.